Targ Śniadaniowy Targ Śniadaniowy

MEKSYK W WARSZAWIE, czyli relacja z Weekendu Meksykańskiego na Targu Śniadaniowym

Wszystkie 27 lipca 2017

Kto serwuje najlepsze taco? Ile ostrych papryczek zjedli zwycięzcy wyzwania Spice Challenge? Jak przygotować ceviche? Za nami pierwszy taki weekend w Warszawie – edycja meksykańska Targu Śniadaniowego, czyli dwa dni wypełnione meksykańskim jedzeniem i muzyką na żywo, warsztatami kulinarnymi, atrakcjami dla dzieci i licytacją. Weekend Meksykański z niespełna 90 wystawcami odbył się w miniony weekend na Żoliborzu i Mokotowie, we współpracy z Ambasadą Meksyku w Polsce i pod patronatem medialnym bloga kulinarnego Ale Meksyk.

W specjalnej edycji Targu Śniadaniowego, poza 70 wystawcami z tradycyjnymi produktami śniadaniowymi serwowanymi w każdy weekend, dodatkowo udział wzięło blisko 20 wystawców specjalizujących się w daniach kuchni meksykańskiej. Odwiedzający Targ na Żoliborzu i Mokotowie mogli spróbować potraw typowych dla Meksyku: wypełnionego po brzegi fasolą i mięsem burrito, kilkunastu rodzajów sals, chrupiących nachos, quesadilli i wielu innych przysmaków.

NAJLEPSZE TACO

W menu meksykańskiego Targu Śniadaniowego nie mogło zabraknąć również taco – niedużych placków tortilli z fasolą, mięsem, serem, warzywami, świeżą kolendrą i salsą – najsmaczniejszą wersję wybrało specjalne jury na czele z szefową kuchni Ambasady Meksyku, razem z przedstawicielami Targu Śniadaniowego i Bloga Kulinarnego Ale Meksyk. Jury brało pod uwagę przede wszystkim smak użytej tortilli, a także oryginalność kompozycji składników i sals oraz apetyczny wygląd potrawy. W sobotniej konkurencji pierwsze miejsce zdobyło taco al pastor od Tacos La Fiesta, na drugim miejscu ex aequo stanęli Taco Libre z taco z kimchi oraz Dos Tacos – Mexican Grill, które zaserwowało taco z owocami morza. W niedzielę jury najbardziej smakowały taco od Tio Malo, Gringo Bar i Taco Libre.

SPICE CHALLENGE, czyli ostre papryczki

Kilkunastu odważnych, w tym właścicieli restauracji meksykańskich, spróbowało swoich sił w jedzeniu ostrych papryczek habanero. Już po pierwszych kęsach widać było, że to prawdziwe wyzwanie – uczestnikom popłynęły łzy, a kilku zrezygnowało z udziału. W sobotę już po trzeciej papryczce wyłoniono zwycięzców – właściciela restauracji Tacos La Fiesta Carlos Mendoza i 3 śmiałków. W niedzielę uczestnicy biorący w wyzwaniu mieli ochotę na więcej – z 7 zgłoszonych do wyzwania osób tylko 3 najwytrwalszych zjadło 5 pikantnych papryczek.

WARSZTATY KULINARNE Z SZEFOWĄ KUCHNI AMBASADY MEKSYKU

Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne z szefową kuchni Ambasady Meksyku. Dorośli uczyli się przygotowywać rybne ceviche, a dzieci poznawały tajniki prawdziwego, meksykańskiego guacamole. Ponadto, na najmłodszych czekały warsztaty plastyczne: malowanie cukrowych czaszek i strojów meksykańskich, robienie meksykańskich lalek, ozdabianie tekturowych kaktusów, a także lekcje języka hiszpańskiego i pokazy tworzenia mozaikowych obrazów.

LICYTACJA

Poza atrakcjami kulinarnymi i artystycznymi, można było wylicytować prawdziwą tequilę i pinaty ufundowane przez Ambasadę Meksyku w Polsce, kolorowy hamak od Hamaki Cabana, obraz mozaikowy artysty Israela Garcia Sosa, vouchery do restauracji Blue Cactus, zaproszenie na warsztaty kulinarne i zestaw sals od Dos Tacos, butelkę sosu habanero od Taco Bar, dożywotnią zniżkę do Tio Malo, a także zestaw napojów SOTI. Dochód z licytacji zostanie przekazany dla Wheelchairtrip – niezwykłą podróż dwóch chłopaków na wózkach inwalidzkich, którzy od listopada 2016 przemierzają samochodem terenowym dwie Ameryki i codziennie zmagają się z własną niepełnosprawnością.

Po ogromnym sukcesie frekwencyjnym Weekendu Meksykańskiego, zapraszamy na kolejne edycje specjalne Targu Śniadaniowego i zapowiadamy, że już za miesiąc, w sierpniu, planowany jest Weekend Chilijski, a wkrótce także edycja portugalska i orientalna. Więcej szczegółów wkrótce na naszym fanpage na Facebooku.