Targ Śniadaniowy

Pożegnanie letnich lokalizacji Targu Śniadaniowego

Wszystkie 27 września 2015

Razem z końcem września i pełnym rozkwitem jesieni zakończył się sezon Targu Śniadaniowego na trawie i w parkach. W ostatni weekend wspólnie celebrowaliśmy we wszystkich lokalizacjach ostatnie plenerowe śniadanie. Przez prawie pół roku mieszkańcy Warszawy, Poznania, Sopotu i Wrocławia co tydzień mogli na Targu zrobić zakupy u najlepszych dostawców i odpocząć po całym tygodniu pracy w gronie przyjaciół zajadając się lokalnymi specjałami i kuchniami z całego świata. W samej Warszawie Targ Śniadaniowy odbywał się aż w pięciu lokalizacjach – na Żoliborzu, Powiślu, Mokotowie, Woli i Ursynowie.

Podczas około 300 dni targowych w całej Polsce na Targu w każdy weekend zjedzono ok 19 tysięcy śniadań, wypito 13 tysięcy kaw, wybawiło się ponad 850 dzieci i pojawiło się miliony uśmiechów! Odwiedzając Targ można było w ramach licznych konkursów załapać się na śniadanie do łóżka, posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w warsztatach aktorskich i filmowych.

Podobnie, jak w ubiegłym roku podczas edycji tematycznych: Polskiej, Orientalnej, Dnia Niepodległości USA, Ameryki Południowej i Afryki, Złotej jesieni wszyscy chętni mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych, artystycznych i licznych atrakcjach. Pojawiło się wielu zagranicznych chefów i profesjonalnych kucharzy, pod kierunkiem których poznawaliśmy tajniki egzotycznych kuchni – brazylijskiej z Tiago Kalusinskim, perskiej z Shirin Naeimi czy hiszpańskiej z Jose Perez Diazem. Przygotowywaliśmy wietnamskie klasyki jak zupa Pho z Victorią Nguyen, a kiedy Festiwal Singera zagościł na mokotowskim Targu przyjrzeliśmy się żydowskim potrawom. Na Targu pojawili się dobrze też znani polscy szefowie kuchni tacy jak finalistka Top Chef Adriana Marczewska czy Kuba Korczak, którzy wprowadzali uczestników w nowe smaki, prezentując jak najlepiej wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Ponad 50 warsztatów kulinarnych, w których każdy mógł podszkolić umiejętności i spróbować swoich sił w praktyce, odbyło się w ramach cyklu „Świeża Inicjatywa” współtworzonego razem z Mecenasem Kulinarnym Targu Śniadaniowego – marką Zelmer. Warsztaty zagościły w Warszawie, Sopocie i Poznaniu.

Teraz zapraszamy do zimowych lokalizacji w Warszawie i Poznaniu :) Szczegółów szukajcie na:

Warszawa: https://www.facebook.com/targsniadaniowy

Poznań: https://www.facebook.com/targsniadaniowywpoznaniu