Targ Śniadaniowy

W najbliższy weekend spotkamy się podczas otwarcia sezonu na Mokotowie.

Wszystkie 9 kwietnia 2019

14 kwietnia ruszamy z Targiem Śniadaniowym na Mokotowie.

Na skwerze AK GRANAT działamy od kilku lat i w tym roku nie będzie inaczej :)

Zapraszamy w niedziele 14 kwietnia.

Z okazji startu sezonu zapowiadają się liczne atrakcje stworzone wspólnie przy udziale Miasta Stołecznego Warszawy.

ZARZĄD ZIELENI WARSZAWSKIEJ  / 10:00-12:00 – warsztat kompostowanie w teorii – spotkanie w postaci prelekcji

Julia Wizowska – autorka bloga nanowośmieci.pl. Na blogu pisze o ekologii, rozwiewa mity na temat recyclingu, uczy prawidłowej segregacji odpadów, publikuje przepisy na upcyklingowe przeróbki, pokazuje jak starym i nadającym się już do wyrzucenia rzeczom dać drugie życie. Działa też poza blogiem. Współtworzy w Warszawie pracownię Cztery Razy Trzy, w której organizuje swoje warsztaty.

Podczas warsztatu Julia podzieli się swoją wiedzą na temat przetwarzania kuchennych odpadków w warunkach domowych, opowie o rodzajach kompostowania, o przepisach dotyczących domowych kompostowników, podpowie od czego zacząć kompostowanie, jak wykonać własny domowy kompostownik i w jaki sposób o niego dbać, co wyrzucać, a czego nie.
Na warsztacie przełamiemy mity o przykrym zapachu kompostu. Uczestnicy zobaczą produkty końcowe kompostowania – kompost i biohumus. Każdy będzie miał możliwość zajrzeć do kompostownika, dotknąć kompostu, powąchać biohumus i uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania.

URZĄD MIASTA.ST. WARSZAWY / 12:00-13:30 – warsztat z niemarnowania żywności.

Gotuje Sylwia Majcher i Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy Michał Olszewski.

Sylwia Majcher – dziennikarka, blogerka, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”. Absolwentka dyplomowanych studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Uczestniczka międzynarodowych szkoleń kulinarnych. Trenerka i szkoleniowiec. Prowadzi warsztaty, wykłady i konferencje kulinarne poświęcone zero waste i sezonowemu gotowaniu dla dzieci i dorosłych. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych. Regularnie komentuje kwestie związane z ekologią, jedzeniem i nurtem zero waste w ogólnopolskich mediach.

42 procent Polaków przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność, a aż 35 procent robi to kilka razy w miesiącu. Produkty, które wyrzucamy najczęściej to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Rocznie Polacy marnują 235 kg na osobę, co sytuuje Polskę na piątym miejscu krajów Unii Europejskiej marnujących najwięcej żywności.

Oczywiście, najważniejsze jest odpowiedzialne myślenie o zakupach – wybieranie tylko tego, co jest naprawdę potrzebne i w rozsądnych ilościach.  Na warsztacie pokażemy jak z produktów, które często zostają, zrobić proste i smaczne dania, ratując przy tym to, co mogło trafić do kosza:

  • Carpaccio z kalarepy z owocami
  • Smażone na maśle rzodkiewki z miodem – sposób na reanimację pomarszczonych warzyw
  • Karmelizowane marchewki z okruchami chleba
  • Krem pomidorowy zagęszczany chlebem – pieczywo jest najczęściej wyrzucanym składnikiem w Polsce, pomidorowa najchętniej wybieraną zupą przez Polaków
  • Pesto z liści i natki, ziołowe i pomidorowe – wykorzystujemy liście rzodkiewek i natkę marchewki

MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW i KANALIZACJI / 10:00-17:00

Stoisko promocyjne MPWiK – warszawska kranówka.
Aktywności:

  • Poczęstunek warszawską kranówką (z dodatkami smakowymi);
  • Quizy dla dzieci;
  • Kolorowanki dla dzieci;
  • Wykreślanki dla dzieci;
  • Materiały edukacyjne dla dzieci
  • Gadżety dla dzieci;
  • Budowanie wieży z kubeczków ekologicznych;
  • Beczkowóz
  • Strefa Relaksu

ZARZĄD ZIELENI WARSZAWSKIEJ / 12:30-15:30 – warsztat „Zielone okna”

W programie warsztatów: warsztat rozpocznie się sadzeniem w glinianych doniczkach sadzonek ziół jakich jak bazylia, oregano czy lucerna. Nauczymy się sadzenia, przesadzania ziół, odpowiedniego zrywania ziół tak, aby nie przeszkadzać w ich wzroście oraz ich pielęgnacji. Na warsztacie poznamy znaczenie i działanie ziół w każdej kuchni – jakie zioła ożywiają potrawy, jak je używać i z czym łączyć tak, aby wzmocnić smak potraw. W trakcie warsztatu będzie można stworzyć własne wieszaki makramowe na doniczki z ziołami. Bardzo prostym sposobem każdy może zrealizować taki wieszak z kawałka sznurka i zabrać go po warsztacie do domu wraz ze swoją doniczką i ziołami przez siebie wsadzonymi.

 

Zapraszamy serdecznie !!