Weekend Lodowy 24-25 lipca!
Wszystkie 21 lipca 2021Dla ochłody mamy dla Was LODY!
Wakacje, koc piknikowy, śniadanie i lody – to idealny plan na upały w mieście! Taką propozycję na weekend 24-25 lipca mają mieszkańcy Warszawy i odwiedzający stolicę turyści. W sobotę na Żoliborzu i w niedzielę na Mokotowie podczas Weekendu Lodowego na Targu Śniadaniowymi wszyscy miłośnicy lodów i spragnieni ochłody mogą spróbować lodowych klasyków i nowości.
Za nami już wiele wspólnych śniadań w miejskiej przestrzeni, a tym razem zapraszamy dodatkowo na deser, czyli lody w kilkunastu smakach i zaskakujących odsłonach. Poza strefą lodową będą także stali Wystawcy Targu Śniadaniowego, którzy zaserwują swoje klasyki śniadaniowe i lunchowe m.in. naleśniki na słodko i wytrawnie, croissanty z nadzieniem, dania kuchni latynoamerykańskiej i azjatyckiej, lemoniady, kawę i ciasta,
Na Targu Śniadaniowym w sobotę 24 lipca, w godz. 9.00-16.00, przy al. Wojska Polskiego i w niedzielę, 25 lipca, w godz. 10:00-17:00 na Skwerze AK Granat na mieszkańców czekają śniadania do zjedzenia na miejscu i produkty śniadaniowe do zabrania na wynos. Do wyboru są regionalne przysmaki z całej Polski, dania kuchni egzotycznych oraz szeroka gama autorskich potraw, a ponadto na gości czekać będzie:
– W każdy weekend ożywiamy skwer Żoliborza i Mokotowa i tworzymy tam piknikową atmosferę. Widzimy, że mieszkańcy Warszawy są bardzo spragnieni wspólnych spotkań. Tym bardziej, kiedy mogą w upalne dni schłodzić się w cieniu drzew i zjeść posiłek na świeżym powietrzu, a na deser dodać sobie ochłody pysznymi lodami rzemieślniczymi – mówi Krzysztof Cybruch, organizator Targu Śniadaniowego.
Szczegóły dostępne są na wydarzeniu na Facebooku Weekend Lodowy na Targu Śniadaniowym
Lody boczkowe, bez laktozy i wegańskie
Wystawcy ze strefy lodowej przygotowali szeroki wybór lodów do wyboru. Będą to przede wszystkim lody rzemieślnicze, tworzone z produktów od lokalnych i często ekologicznych, wytwórców. Nie zabraknie propozycji klasycznych, bazujących na przepisach z Toskanii czy z wieloletniej tradycji sięgającej lat 30. ubiegłego wieku. Pojawią się również niespotykane wcześniej połączenia – lody o smaku boczku, lody serwowane w pączku, lody o smaku zwanym grylaż i marzanka, czy łączące smak słonecznika z karmelem. Także weganie i osoby z nietolerancją laktozy znajdą lody dla siebie w wersji bezmlecznej, ale równie kremowej – z białek roślinnych z konopii, pestek dyni i łubinu.
Gdzie i kiedy?
Sobota (24 lipca)
Żoliborz (al. Wojska Polskiego, róg ulicy Śmiałej)
godz. 9:00-16:00
Niedziela (25 lipca)
Mokotów (Skwer AK Granat)
godz. 10:00-17:00