Targ Śniadaniowy

Targ Śniadaniowy — podsumowanie 10 sezonu


Wszystkie 5 października 2022

Jubileuszowy sezon Targu Śniadaniowego za nami, dziękujemy Wam za aktywny udział przez ponad 20 weekendów, w trakcie, których mieliśmy ogromną przyjemność gościć Was w sobotnie poranki na Żoliborzu, a w niedzielne na Mokotowie. Wspólnie mieliśmy okazję próbować potraw z całego świata. W naszych stałych lokalizacjach otoczeni zielenią od wiosny do jesieni korzystaliśmy z uroków pięknej pogody.

Co wydarzyło się w tym sezonie Targu Śniadaniowego?

Wystartowaliśmy 9 kwietnia na Żoliborzu. Targ Śniadaniowy to przede wszystkim jedzenie, śniadania, obiady, lunche czy nawet wczesne podwieczorki. Spośród 60 wystawców mogliśmy przebierać w smakach i potrawach. Mieliśmy okazję próbować kuchni meksykańskiej, chilijskiej, francuskiej, angielskiej, japońskiej, tureckiej, koreańskiej, włoskiej, ukraińskiej, indyjskiej, wietnamskiej, brazylijskiej, gruzińskiej, słowackiej, afrykańskiej, tajskiej, kolumbijskiej, andaluzyjskiej, kubańskiej, amerykańskiej, hawajskiej, nowojorskiej, bostońskiej, kuchni nomadów i oczywiście polskiej. Serwowane zarówno ze stanowisk gastronomicznych, jak i food trucków. Nasi wystawcy zadbali o najwyższej jakości składniki, a dania — jak zawsze były przygotowane z niezwykłą pieczołowitością.

Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, prezentowaliśmy urozmaiconą ofertę dań mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich, żadna dieta nie była nam straszna, dietetyczne słodycze, potrawy bez glutenu czy innych alergenów były nierozłączną częścią Targu.

W każdy weekend w strefie zakupowej pojawiały się soczyste i ekologiczne warzywa oraz owoce, domowe przetwory, kiszonki, dżemy, soki, miody i wiele więcej. Wśród stoisk niespożywczych pojawiały się również: sojowe świece, kadzidła, produkty prosto z dżungli, ręcznie wykonana biżuteria, odzież, ceramika, naturalne kosmetyki, książki i produkty z wikliny.

Byliśmy otwarci na inicjatywy społeczne i edukacyjne, gościliśmy Konsultacje Społeczne Warszawa, punkty informacyjne, szkółki językowe, punkt elektroodpadów, na którym w zamian za odpady można było otrzymać sadzonki truskawek, poziomek czy krzewów ozdobnych. Podczas naszego wydarzenia prowadzone były gry edukacyjne, w trakcie, których młodsi i starsi zdobywali wiedzę na temat pszczół.

Było sportowo! Na Targu Śniadaniowym mogliście korzystać z szerokiej oferty zajęć sportowych, całkowicie bezpłatnie. Zajęcia jogi, badmintona, sportów wysiłkowych czy biegania.

Targ Śniadaniowy był i będzie miejscem dla rodzin z dziećmi! Dlatego podczas trwania weekendów odbywały się u nas zajęcia dla dzieci w każdym wieku. Malowanie, zaplatanie wianków, zajęcia sportowe, organizowaliśmy wyprzedaże garażowe, wspólnie z najmłodszymi rozbijaliśmy piniatę pełną cukierków, uczyliśmy się wschodnich tańców i sadziliśmy rośliny. Dzięki naszym zaprzyjaźnionym artystom odbyły się warsztaty ceramiczne — a to tylko niektóre z aktywności, które miały miejsce.

W trakcie Targu Śniadaniowego, jak co roku organizowane były weekendy tematyczne we współpracy z ambasadami. Podczas 10 sezonu zrealizowaliśmy pięć wydarzeń tematycznych z Ambasadą Japonii, Indii, Korei, Meksyku i Indonezji, przybliżających smaki i kulturę tych narodowości.

Zaczęliśmy 7 maja od Weekendu Japońskiego na Targu Śniadaniowym. Świętowanie smaków i kultury kraju kwitnącej wiśni to jeden z Waszych ulubionych weekendów w każdym sezonie, dlatego i tym razem był to ważny punkt na mapie naszych wydarzeń kulinarnych. Na naszych stołach pokazały się między innymi onigiri, ramen, miso, takoyaki i oczywiście sushi! Całość dopełniły produkty z matchy, japońskie desery i herbaty. Wśród atrakcji były warsztaty kaligrafii i pokaz sztuk walk czy opowieści o tym kraju, zwyczajach i codzienności.

Kolejny weekend tematyczny przybliżył nam smaki Indii. 21 i 22 maja odkrywaliśmy potrawy, kulturę, ale również barwy i indyjskie rytmy, to za sprawą zarówno klasycznych, jak i bollywoodzkich tańców. U naszych wystawców mogliście znaleźć dużo bezmięsnych potraw w tym samosy w wersji wegańskiej, tradycyjnie podanej z miętowym sosem. Zapachy Indii przywiały do nas dzięki kadzidłom, a także mogliście spotkać gongi, misy czy indyjską odzież i biżuterię.

Po Indiach przyszedł czas na podróż do Korei. W rytmach zarówno muzyki klasycznej, smyczkowej, jak i elektronicznych dźwiękach K-POPu jedliśmy makarony, domowe kimchi oraz różne odmiany ryżu z dodatkami zarówno mięsnymi, jak i w wersji wegetariańskiej. Najodważniejsi, ale przede wszystkim cierpliwi stanęli do Squid Game, gry, w której liczyła się precyzja.

W następny weekend tematyczny precyzja była mniej potrzebna, o wiele cenniejsza okazała się wytrwałość, zarówno w konkursie jedzenia ostrych papryczek, jak i zabawie dla dzieci, które dobierały się do słodkiego wnętrza piniaty. To był prawdziwy Meksyk! 2 lipca zabraliśmy Was w podróż po kraju Azteków i Majów. Quesadilla, burrito I oczywiście guacamole, tego nie mogło zabraknąć. Pikanterii dodawał fakt, że zorganizowaliśmy konkurs nie tylko dla naszych gości, ale również dla wystawców, którzy rywalizowali w dwóch kategoriach: na najlepsze burrito i najlepsze taco! Całości towarzyszyły nam występy muzyczne i taneczne.

Kulinarną podróż zakończyliśmy w Indonezji, w kraju past i aromatycznych przypraw, nie zabrakło smażonego ryżu z dodatkami, zup czy klasycznych szaszłyków. Po Targu rozbrzmiały tradycyjne dźwięki gongów i instrumentów sztabkowych, bębnów oraz ksylofonów, muzyka, której różne formy w 2021 roku wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Do tańca cały Targ Śniadaniowy porwał flash mob, a o historii, zwyczajach kulturze i podróżach wysłuchaliśmy wspaniałych opowieści.

Na Targu Śniadaniowym nie tylko serwowaliśmy jedzenie, ale również pokazywaliśmy, jak je przyrządzać, a to za sprawą szefów kuchni z całego świata, wspólnie na Waszych oczach przygotowywali potrawy krok po kroku, opowiadając o tym i dzieląc się cennymi wskazówkami.

Targ Śniadaniowy w liczbach:

Targ Śniadaniowy to przede wszystkim Wy! W każdy weekend odwiedzało nas około 2000 osób! W tym roku obchodziliśmy huczny jubileusz — 10 sezon Targu Śniadaniowego! W ramach, którego odbyło się 20 wydarzeń weekendowych, w tym 5 tematycznych.
Podczas każdej soboty i każdej niedzieli przygotowaliśmy stanowiska dla nawet 70 wystawców, żeby oferować Wam jak największy wybór. Łącznie przez cały sezon współpracowaliśmy z ponad 130 wystawcami.

Co teraz?

Przed nami zostało wiele pracy, która wiąże się z zamknięciem sezonu, następnie udamy się na krótki odpoczynek, ale znacie nas! Nie umiemy żyć bez o(d)żywiania miasta! Dlatego spodziewajcie się nowych zapowiedzi, mamy nadzieję, że wcześniej niż na wiosnę.

To był piękny czas! Dziękujemy Wam, że byliście z nami!

Do zobaczenia!